DEFENSEM L'ENSENYAMENT PÚBLIC D'IDIOMES

ESCOLES OFICIALS IDIOMES

ALUMNES OFICIALS SEMIPRESENCIALS

 

 

 

Els cursos semipresencials suposen una classe presencial de 2h15m a la setmana i pel que fa a la segona classe de la setmana, el professorat posa a disposició de l’alumnat activitats i recursos disponibles a la plataforma virtual que es poden fer quan li vagi bé a l’alumne/a o s’han de lliurar en el termini fixat pel docent. Són activitats obligatòries i fonamentals pel seguiment de la següent classe i aprofitament del curs. NO es tracta d’una videoconferència online ni enregistrada. Els cursos 100% presencials i semipresencials tenen el mateix preu públic o taxa.

 

Les sessions presencials a l'aula són sessions per interactuar directament amb el/la professor/a, resoldre dubtes, participar en discussions i fer activitats pràctiques. Aquestes hores es dediquen a continguts claus, explicacions, exercicis grupals, o aclariments que necessiten supervisió directa. L'altra meitat del curs es fa de manera autònoma, fora de l'aula.

 

L'alumne/a és qui gestiona el seu temps per estudiar materials assignats (lectures, vídeos, etc.), fer activitats, projectes o tasques pràctiques i preparar-se per a les sessions presencials. Aquest treball autònom fomenta la pròpia gestió del temps per i la capacitat per aplicar el que s'ha après a les classes presencials. Tot i que part del curs és autònom, el/la professor/a normalment estableix fites o tasques per assegurar-se que l'alumnat està seguint el ritme adequat. Això pot incloure lliuraments periòdics, tutories o proves.

 

 

L'aprenentatge semipresencial vol donar resposta a les necessitats de formació permanent de les persones adultes amb dificultats per ajustar-se a horaris determinats i potenciar l’autonomia personal de l’alumnat i la seva capacitat d’aprendre a aprendre de manera autònoma amb una àmplia diversitat de metodologies didàctiques i l’ús de tecnologia digital i entorns virtuals d’aprenentatge de forma transversal. Impliquen, a més,   una organització temporal diferent i l’ús de noves metodologies centrades en l’alumnat.

 

 

La formació en aquesta modalitat comporta:

  1. L'assistència a una sessió setmanal de dues hores i quart al centre. En les sessions presencials es prioritzarà la pràctica de les activitats productives i interactives. Han de servir a més per l'aclariment de dubtes que no s'hagin pogut resoldre telemàticament, i per orientar l'alumnat en estratègies d'aprenentatge autònom i millora de la competència digital.

  2. A la part no presencial, el professorat organitzarà i programarà el treball individual de l'alumnat en l'entorn virtual d'aprenentatge Moodle realitzant i proposant les tasques diverses dissenyades, i que garanteixen la possibilitat de comunicació entre alumnat i professorat, el treball col·laboratiu, l'enviament de tasques i la seva avaluació, així com la incorporació d'eines i recursos digitals per afavorir l'aprenentatge autònom de l'alumnat. També es faran tasques que inclouran activitats de comprensió escrita i oral, pràctiques d’ús de la llengua vinculades amb els temes tractats, i també activitats d’expressió i interacció escrites i oral, amb o sense mediació lingüística. 

 

Les funcions del professorat a càrrec de grups d'ensenyament semipresencial seran les següents:

  • Organitzar i gestionar els recursos i materials virtuals per a l'alumnat a la plataforma d'aprenentatge Moodle.
  • Seleccionar i sistematitzar els continguts i competències de cadascuna de les activitats de llengua, preveient les dificultats de l'alumnat, i oferir alternatives per resoldre els dubtes més freqüents.
  • Potenciar la capacitat d'aprenentatge autònom de l'alumnat.
  • Fomentar l'ús de fonts d'informació diverses i orientar la capacitat de selecció de continguts.
  • Possibilitar ritmes individuals d'aprenentatge.
  • Facilitar la comunicació entre l'alumnat, i fomentar la seva participació en les tutories.
  • Donar suport tècnic a l'alumnat que ho necessiti en l'ús de la plataforma.
  • Fer un seguiment de les tasques realitzades per l'alumnat a la plataforma virtual, amb observacions i comentaris sobre el seu treball, i donant-li la retroacció i el suport que requereixi.

  • Realitzar i facilitar l'avaluació del progrés de l'alumnat, i informar i orientar cada alumne/a sobre el grau de consecució dels objectius del nivell.
  • Qualsevol altre que li sigui assignada en relació amb el caràcter específic d'aquest modalitat educativa.

 

Per al còmput de l'horari del professorat dels cursos d'aquesta modalitat s'han de tenir en compte tant les hores de la docència presencial com les no presencials dedicades a la gestió de la plataforma virtual, així com l'atenció de l'alumnat. El professorat ha de romandre en el centre durant tots els períodes lectius que corresponguin tant a la part presencial com a la no presencial i a l'atenció de l'alumnat.

 

Entorn virtual d'aprenentatge Moodle

 

La plataforma virtual ha de possibilitar la incorporació dels següents elements bàsics:

  • Distribució de la informació.
  • Intercanvi d'idees i experiències, mitjançant eines de comunicació síncrones i asíncrones.
  • Aplicació  i experimentació de l'aprenentatge.
  • Implementar pràctiques comunicatives i interactives.

 

La plataforma ha d'oferir a l'alumnat:

  • Informació general sobre el curs.
  • Distribució dels continguts en unitats didàctiques, propostes d'activitats, cronograma de tutories, etc.
  • Recursos d'informació, com ara documents per llegir, presentacions multimèdia que expliquin continguts, horaris d'avaluació, tutories, etc.
  • Un espai per a la interactivitat, per a la comunicació professorat-alumnat i també entre els alumnes (fòrums de debat, fòrums de dubtes o suggeriments, missatges interns, etc.)
  • Possibilitat de realitzar tasques, desenvolupar processos o proposar activitats.
  • Un espai de suport tècnic per resoldre dubtes i dificultats en l'ús de l'aula virtual.
  • Qualsevol altre recurs o eina que faciliti l'aprenentatge i la comunicació entre l'alumnat i el professorat.

 

Requisits:

  • Assistència obligatòria a les sessions presencials (consulteu horaris per saber quin dia de la setmana és la sessió presencial de cada curs).
  • Disposar de connexió de banda ampla a Internet i autonomia d'aprenentatge sota la tutela del professor/a.

 

Pel que fa a drets i deures dels alumnes, són els mateixos que els de qualsevol alumne/a del centre.

 

L'EOI Sant Cugat ofereix  cursos semipresencials  dels nivells d'anglès B1, B2.1 i B2.2  del Marc europeu comú de referència per a les llengües.  La modalitat de cursos semipresencials forma part de l'oferta educativa que ofereix el Projecte Educatiu  l'EOI Sant Cugat. Els continguts curriculars en aquesta modalitat d'ensenyament són els mateixos que els establerts per a la modalitat presencial.